Podlaha vhodná do bytu se psem

Jaké podlahy jsou vhodné pro psy? Které podlahy nejdéle vydrží? Přinášíme podrobné informace a tip na nejlepší podlahy pro pejsky.

 

 

Jelikož si člověk ani pes dosud neosvojili báječnou schopnost létat, nezbývá jim, nežli se dál společně plahočit po zemi pešky. Vybrat si ale alespoň můžeme, po čem že se to budeme trmácet, a to zejména tedy jaksi doma, neboť ulice všeobecně našim tužbám příliš nepřeje. I když pomineme partnerovi sny a zářné zítřky, zbývá stále ještě velké a ne zcela přehledné množství druhů materiálu k pošlapání, jaká podlaha je ale ideální pro sploubydlení se psem?

 

Za prvé: navázali-li jste citový, nebo byť i sběžně kladný vztah se svým kobercem a zároveň si hodlátě domů pořídit nové štěňátko nebo koťátko, okamžitě koberec sviňte a ukliďte do bezpečí, a to i když se to zdá jako velmi náročná a otravná aktivita. Nenalhávejte si nic o svých chovatelských schopnostech hraničících s magií, sice dříve či později malému panu psovi vysvětlíte, že je daleko krásnější čůrat pod hvězdami než do čersvě povlečení postele na místo, kam kladete hlavu, ale rozhodně to nebude včas k záchraně života vašeho koberce. Vaše zdrchané nervy možná následně spasí zenová meditace, v odstraňování zápachu moči z koberce však zen dlouhodobě selhává.

 

Pokud vybíráte podlahu pro nový příbytek, nebo naopak potřebujete strhat tu starou, která už příliš mnohokrát slyšela tu osudovou větu „Jé, miláčku, pořídíme si štěňátko!“, možná byste tentokrát už rádi zvolili takovou podlahu, která bude ideální pro komfort a bezpečí vás i vašeho psa a zároveň co nejdéle vydrží.

 

Plovoucí laminátová podlaha do bytu se psem

 

Pro majitele psů jsou samozřejmě klíčovými funkčními vlastnostmi podlahové krytiny její odolnost, pevnost a co nejmenší kluzkost.

Z tohoto pohledu bohužel relativně dostupná plouvoucí podlaha z laminátu není pro pejskaře nejvhodnější volbou. Jednak je poměrně kluzká, tudíž se psi i vy občas nečekaně projedete, dále, ač je sice tvrdší než čisté dřevo, je při jejím poškození nutné vyměnit celou lamelu, protože laminátovou podlahu nezbrousíte jako třeba parkety, následně také tato povrchová úprava není ani příliš odolná vůči vlhku a nepřeje tedy ocasem shozeným nápojům. A konečně: neutuchající zvuky psa štrádujícího si to sem a tam po laminátu vás mentálně težko zavedou na vaše šťasné místečko. Uvedené vlastnosti lze utlumit použitým koberce, nebo alespoň koberečků, je třeba si ovšem připravit čistící a chlupy sající sadu nástrojů a pevné nervy. Pokud nakonec přecejen zvolíte laminátovou podlahu, vyberte odolnější variantu z vysokotlakého laminátu a nikoli levnější melaminové krytiny z přímých laminátů.

 

Plovoucí dřevěná podlaha do bytu se psem


Plovoucí podlaha ze dřeva (pojem „plovoucí“ nemá co do činění s použitým materiálem, odkazuje na způsob instalace, kdy podlaha není přibetonovaná, přibitá, přilepená ani jinak nehybně připevněná k podkladu a má možnost se do určité míry rozpínat) je zřejmě přececejen vhodnější variantou pro majitelé psů, stejně tak to platí i o dřevěné podlaze pevné. Obecně lze říci, že dřevo jako podlahová krytina není kluzké, je relativně odolné, působí útulně, voní rozhodně lépe než laminát, má příznivý vliv na celkové klima a vlhkost v interiéru a k nohám i tlapám je pocitově teplé a přijemné. Vhodný materiálem pro lidi s divokou zvířecí rodinou je dřevo dubové, které je nejpoužívanějším podlahovým dřevem právě pro svou pevnost, odolnost a trvanlivost. Dub díky vysokému obsahu tříslovin zdatně odolává střídání vlhka a sucha, což jsou kvality, které se v rodinách se psi a také dětmi míhají častěji než noc a den. Jinak ovšem samozřejmě žádné dřevo není vůči vlhkosti zcela imunní a díky tomu vznikají v podlaze nežádoucí spáry, jednou z variant řešení tohoto problému je vyplnění mezer mezi prkny pružnou dilatací.

Ať už sáhnete k palubové, prkenné podlaze či k parketám, je jasné, že jejich nalakováním zvýšíte jejich odolnost, ale zároveň také jejich kluzkost, což vaši čtyřnozí a ne zcela rozvážní spolubydlící příliš neocení. Pokud už nalakováno máte, alespoň se v zájmu ochrany zdraví psa vyhněte voskování.

 

Korková podlaha do bytu se psem

 

V poslední době se prosazuje i dosud méně rozšířený podlahový materiál, a to korek. Korková podlaha je přijemná, působí teple a díky pružnosti šetří klouby, patří však také k dražším variántám, a to při  nižší variabilitě barev a dalších parametrů vzhledu, dále její celková mechanická odolnost navzdory výborné pružnosti není bohužel až tak vysoká, pokud byste po ní přesto toužili, je třeba jí opatřit co nejodolnější povrchovou úpravou.

 

Dále je zde možnost ponechat jaksi na zemi holý beton, tento má samozřejmě vysokou mechanickou odolnost, ovšem nebývá takto bez dalšího zakrytí užíván v interiérech pro bydlení, a to pro svou celkovou nekomfortnost a nevhodnost k těmto účelům.

 

Pokud jde o koberce, je to trochu složitější, báječný je na nich jejich neklouzavý, měkký a přijemný povrch vhodný i pro kratší psí poležení, samozřejmě však musíte počítat s potřebou častého čištění koberců a smířit se s jejich rychlejší zkázou na úkor jiných chlupatých věcí ve vašem domě či bytě, které jsou vašemu srdci ale jistě bližší. Ostatně nic přece nevydrží věčně. Pro chovatele mohou být uspokojivým kompromisem tmavší zátěžové koberce.

 

Zejména do koupelny je kvůli hygieně dobré zvolit keramickou dlažbu, na trhu je k dostání celá řada dlaždic s prostiskluzovou úpravou, tuto pak doplníme speciálními pratelnými koberečky, které zvýši komfort užívání koupelny. Levnější variantou je pak lino, které je však dobré opět doplnit, a to alepoň protiskluzovou podložkou v nejrizikovějších místech u vany či sprchového koutu, nebo je vůbec celé pořídit v drsnější povrhové úpravě, doporučit lze například linoleum na přírodní bází. tzv. marmoleum, které je nealergenní, antistatické a má při únosných finančních nákladech i relativně dlouhou živnotnost.

 

 

tvorba-webovych-stranek-pro-chovatelske-stanice

2345advert

Přidat chovnou stanici

Váš e-mail 
Název CHS 
www 
Plemeno 
Opište tento kód cddyls SPAM prevence
    

reklama

tvorba wwwstranek pro chovatele
Moonbarks tvorba www pro chovatele psů
Japan chin chs
Japan chin štěně CHS Japan Chin
Papillon CHS Palava country art
Německý pinč CHS Německý pinč Tender Storm

 

 

blondpes.cz

První moderní online magazín o psech. Psí novinky z celého světa, právní poradna, fotoreportáže z výstav psů, štěňátka a psi na prodej, prezentace chovatelských stanic, atlas psů.
Informace o nových plemench psů, exotická a málopočetná plemena, žebříček popularity jednotlivých plemen a další exkluzivní informace na jednom místě.

To je portál pro pejskaře blondpes.cz

Tvorba vizitek pro chovatele psů a koček